top of page

Definirea si construirea brandingului unei companii

Definirea şi construirea brandingului unei companii nu este un proces simplu şi nici într-un caz nu se desfăşoară într-o singură zi. Brandingul este ca o călătorie a descoperii esenţei companiei tale şi a tuturor lucrurilor care te-au inspirat să îţi începi afacerea.

În general, brandingul poate fi un proces consumator de timp, dificil şi incomod. De multe ori nu prea ştii cu ce se mănâncă brandingul, ce prespune şi nici nu prea ai timp să înveţi toate acestea, nu-i aşa? În general, îţi recomandăm să apelezi la o agentie de branding când vine vorba de crearea unei identităţi de brand, a unei strategii de brand sau când vine vorba de rebranding. Însă până să apelezi la o agentie de branding pentru afacerea ta, iată 8 idei pe care trebuie să le ştii despre branding.

1.Scrie-ţi într-un document mesajul brandului. Trebuie să ai foarte clar în minte ce mesaj va transmite brandul tău, ce emoţii va stârni şi cum va fi brandul tău: amuzant, serios, sexy, copilăresc? Va avea o voce tânăra, jucăuşă sau va fi mai corporate? Imediat ce defineşti mesajul şi vocea brandului tău poţi trece la pasul următor.

2. Creare logo -ul perfect. Un logo bine creat va rămâne în mintea oamenilor pentru mult timp. Asigura-te că şi logo-ul este ilustrat după mesajul brandului, viziunea şi misiunea acestuia precum şi după psihologia culorilor şi a formelor, astfel încât acesta să fie memorabil.

3.Integrează brandul tău peste tot. Brandingul se poate extinde în fiecare aspect al afacerii tale. De la cum răspunzi la telefon sau vorbeşti cu clienţii, la ce poartă oamenii tăi de vânzări, semnătura ta din e-mail şi cănile din care angajaţii tăi beau cafea dimineaţă.

4. Dezvoltă o comunicare concisă. Crează texte şi idei memorabile, pline de valoare, pe care să le foloseşti cât mai des în toate campaniile de comunicare sau de marketing. Oamenii se vor obişnui cu ele şi în timp vei fi uşor de recunoscut.

5. Crează template-uri şi materiale de marketing branduite. Foloseste logo-ul, gama cromatică, fontul şi sloganul în fiecare material de marketing pe care îl creezi şi nu uită că ai nevoie şi de un manual de brand. Ideea este să fii consistent!

6.Fii sincer prin brandul tău! Clienţii nu se vor întoarce la tine dacă nu le livrezi ce le-ai promis şi mai ales dacă nu eşti sincer cu ei!

Ceea ce transmiţi trebuie să se regăsească înfiecare acţiune şi interacţiune cu consumatorii şi potenţialii clienţi. Nu uita că puterea recomandării funcţionează şi dacă ei sunt mulţumiţi de tine şi dacă nu.

7. Pune-te în pielea clienţilor. Fă abstracţie de faptul că este vorba de compania ta şi priveşte lucrurile din ansamblu. Ce îţi transmite logo-ul, textele, comunicarea, materialele de marketing? Înţelegi uşor despre ce vrea să vorbească brandul tău? Dacă ţi se pare totul confuz, greu de înţeles şi nici nu pari diferit faţă de ce face concurenţa, sigur ai nevoie de o agentie de rebranding care să te ajute cu rebrandingul.

bottom of page