top of page

Cum să găsești nișa potrivită pentru un magazin online personalizat în 5 pași simpli


Crearea unei afaceri este dificilă. Când lucrezi pentru tine e nevoie să gestionezi aspecte precum planificarea, pitching-ul, promovarea și logistica din spatele conducerii unei afaceri reale. Și după toate acestea, mai ai de făcut și profit!

Dacă citești acest articol, cel mai probabil ai decis că beneficiile de a lucra pentru tine depășesc toate riscurile, iar riscurile poate fi motivante! Dar, înainte de a te arunca cu capul înainte în lumea afacerilor online, ai nevoie de o idee bună.

Și nu, nu e destul să fie o idee care are sens pe piață - ci e nevoie să fie o idee care te pasionează, care îți face ochii să strălucească de fiecare dată când vorbești despre ea și cel mai important să îți pună abilitățile unice în evidență. Până la urmă venitul tău se va învârti în jurul acelui shop online personalizat.

Această idee este nișa ta. În funcție de ea îți vei alege publicul țintă, iar în funcție de acesta vei alege stilul care să se potrivească ca o mănușă nevoilor clienților tăi. Mai jos am pregătit pentru tine o listă cu 5 pași simpli pentru a găsi nișa profitabilă pentru viitorul tău magazin online.

1. Analizează-ți abilitățile și punctele forte

În pasul acesta e nevoie de foarte multă sinceritate cu tine însuți. E nevoie să îți iei cât timp ai nevoie și să începi să gândești retrospectiv. Ia un pix și o foaie de hârtie și răspunde la următoarele întrebări. Nu te gândi foarte mult la răspuns, s-ar putea să te autosabotezi.

-Care sunt cele mai mari pasiuni și interese ale mele?

-Care sunt hobby-urile mele?

-Dacă aș putea avea o afacere de vis, care ar fi aceea?

-Care sunt abilitățile care pot fi puse în serviciul celor din jurul meu?

Acum că ai notat cele mai importante aspecte, începe să se contureze o idee în mintea ta, nu-i așa?

2. Clarifică-ți lista de ambiții și obiective

Este foarte important să lucrezi cu ceva ce iubești, ceva ce îți face plăcere și te face să simți că într-adevăr contribui la societate. Întreabă-te:

  • Nișa pe care vreau să mă specializez este în concordanță cu valorile mele?

  • Voi putea vorbi cu ușurință despre ea în fiecare zi oriunde voi merge?

  • Nișa pe care o aleg necesită lucrul în echipă sau pot să mă descurc sigur(ă)?

3. Descoperă ce se află la intersecția dintre abilități și pasiuni

Acum că ți-ai notat abilitățile și ambițiile, e timpul pentru piesa finală a puzzle-ului: gândește-te ce te pasionează cu adevărat, ce-ți face ochii să strălucească! Dacă nu ești sigur ce te pasionează, nu-ți fă griji.

Gândește-te în schimb ce lucruri te fac curios să aflii mai multe. Poate fi o experiența anterioară de muncă, sau ceva complet nou. Mai ia o dată pixul și foaia și scrie o listă cu 10 lucruri care te entuziasmează sau îți incită curiozitatea.

4. Identifică clientul ideal

Cum am spus și mai sus, în funcție de publicul tău țintă îți alegi stilul în care vei comunica cu ei. Setarea acestor aspecte acum nu te limitează, nu e o decizie pe viață și pe moarte. Oricând poți să schimbi nișa, să schimbi publicul țintă sau să îl extinzi. Cu toate acestea, e bine să începi cu ceva specific pentru a-ți ușura procesul. Ți-am pregătit o serie de întrebări cu scopul de a te ajuta să îți dai seama de tipul de client ideal:

1. Cu cine îți place să lucrezi? Afaceri? Persoane fizice? Agenții? Startup-uri?

2. Ce-l face pe clientul tău unic?

3. Ce cumpără acesta în general?

4. Ce nevoie a acestuia acoperă produsul tău?

5. Ce beneficii va avea clientul în urma achiziționării produsului tău?

5. Alege un model de business

După cum bine știm, sunt infinite modalități de a face afaceri prin construirea unui website care să suporte magazinul tău online. Nu e nevoie să știi să îl faci de la zero (sunt numeroase agenții care se ocupă de acest lucru la nivel profesionist), poți apela la tot felul de platforme care te lasă să îți personalizezi singur website-ul (wix.com spre exemplu). Cu toate acestea, la un moment dat afacerea ta va crește și vei avea nevoie de cineva care să se ocupe de creare magazin online profesional, de mentenanță și performanță.

Cele mai populare modele de business sunt cele care implică comercializarea produse lor fizice sau digitale. Cele fizice sunt în genul celor pe care le găsești pe Ebay, Amazon, etc., iar cele digitale, care oferă opțiunea de download, pe platforme în genul Udemy, Coursera, etc.

Tot procesul acesta va dura exact cât ai nevoie și e extrem de important să fii sincer cu tine când răspunzi la întrebări, pentru că de acest lucru va depinde viitorul produsului tău. Sperăm că am reușit să facem puțină lumină în ceea ce privește alegerea nișei shop-ului tău online.

Curios care sunt următorii pași?

-testare nișă

-revizie rezultate

-începutul unei afaceri promițătoare

-culegerea roadelor muncii tale

Sursa articol: vandytech.ro

bottom of page