top of page
Search

7 tipuri de e-commerce în functie de partile implicate

  • Writer: Agentie de marketing Agentie de branding
    Agentie de marketing Agentie de branding
  • Jul 17, 2018
  • 2 min read

În articolul de azi continuăm cu categorisirea tipurile de e-commerce. În articolele precedente am definit concret ce înseamnă e-commerce, tipurile de bunuri care pot fi comercializate, tipurile de platforme care facilitează acest proces, iar acum vom vorbi despre o altă modalitate eficientă de a clasifica website-urile de e-commerce. Ne vom uita acum la toate părțile implicate în tranzacție: business, consumator și guvern. Când alegi să investești într-un serviciu de creare website profesional sau a unui shop online, în general intri fie în categoria B2C, B2B sau C2C. Așadar, categoriile sunt:

1. Business-to-Consumer (B2C) - În această categorie intră toate tranzacțiile care se întâmplă între întreprinderi și consumatori. În e-commerce de tipul B2C, întreprinderile sunt cele care vând produse sau servicii utilizatorilor finali (adică consumatorilor). Online retail-ul funcționează, de obicei, pe un model B2C. Comercianții cu magazine online, cum ar fi Walmart, Macy's și IKEA, sunt exemple de companii care se angajează în comerțul electronic B2C.

2. Business-to-Business (B2B) - După cum indică numele său, cea de a doua categorie se referă la tipul de e-commerce legat de tranzacțiile efectuate între două companii. Orice companie al cărei clienți sunt alte întreprinderi operează pe un model B2B. În general, afacerile de genul comercializează servicii. De exemplu, noi oferim printre altele, servicii de creare shop online sau creare website afacerilor care au nevoie.

3. Consumer-to-business (C2B) - Această categorie se refereă la toate acele afaceri care contribuie financiar la construirea unei afaceri sau când un consumator vinde ceva. Multe campanii de agenții de publicitate se încadrează în comerțul electronic C2B. Soma, o companie ce vinde filtre de apă ecologice, este un exemplu de afacere care se angajează în e-commerce de tipul B2C. Înapoi în 2012, Soma a lansat o campanie Kickstarter pentru a finanța fabricarea produsului lor. Proiectul a avut succes, iar Soma a câștigat 147.444 $.

4. Consumer-to-Consumer (C2C) - Așa cum probabil ați ghicit, această categorie de e-commerce se referă la tranzacțiile dintre doi consumatori. C2C are loc de obicei când cineva profită de serviciile de creare shop online,freelancing sau când face dropshipping, cum ar fi eBay, Amazon, Fiverr, Upwork etc, în care o persoană vinde un produs sau un serviciu unui alte persoane.

5. Government-to-Business (G2B) - În această categorie intră toate acele tranzacții care au loc atunci când o companie plătește online produse, servicii sau comisioane impuse de guvernamen. Un exemplu potrivit ar putea fi o afacere care plătește impozite folosind Internetul.

6. Business-to-Government (B2G) - Atunci când o entitate guvernamentală utilizează Internetul pentru a cumpăra bunuri sau servicii de la o afacere, tranzacția poate intra în categoria B2G. Să presupunem că primăria unui oraș angajează o firmă de web-design pentru a-și actualiza websiteul. Acest tip de tranzacție poate fi considerată o formă de B2G.

7. Consumatorul către guvern (G2C) - O categorie foarte comună, dar de care uităm în cele mai multe cazuri. În această categorie se încadrează toți acei consumatori care plătesc online pentru bilete de parcare sau înregistrări de mașină sau orice soi de taxă.

Tu ce afacere vrei să ai? Indiferent de alegerea ta, asigură-te că ești informat în legătură cu toate opțiunile. Ideea de creare magazin online va rămâne tot timpul deschisă. Succes!

VANDY MEDIA - AGENTIE DE MARKETING

+40 0745458278

Strada Mircea Eliade, Cluj-Napoca, Romania

  • Facebook
  • LinkedIn

©2017 BY VANDY MEDIA  - AGENTIE DE MARKETING : WWW.VANDYMEDIA.RO .

bottom of page